Al Green
Al Green's Brother
Home -- News -- Articles -- Books -- Source Code -- Videos -- Xmas -- LinkedIn -- About

Ekte Programmering

Nils Liaaen Corneliusen, Sjur Julin
En bok om programmering, programmerere, programmer og populærkultur

Omslag for boken Ekte Programmering
American flag Also available in English: Real Programming American flag

Bestilling

Bestill boken her: Lulu, Akademika, Amazon, Barnes & Noble

Boken er tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket.

Fra omslaget

Dette er en bok om ekte programmering, for ekte programmerere. Og for de som ønsker de kunne være det. Eller var det i tidligere tider, men har gått lei av nymotens greier. Eller har interesse for programmering, men blir trøtt av å se på utvalget av lærebøker i hylla hos bokhandlerne. Ja, de finnes fremdeles. Bokhandlerne, altså. Og bøker.

Ekte programmering har eksistert siden tidenes morgen, dvs. midten av 70-tallet med lanseringen av 6502 og Z80 CPU-ene. Da ble kode skrevet i ekte programmeringsspråk som assembler og C. Deretter kom 68000-baserte systemer på 80-tallet og fortsatte trenden: Commodore Amiga var en revolusjon innen grafikk og musikk. På midten av 90-tallet kom dessverre internett, PC-er og objektorientert programmering og ødela alt. Og så kom smarttelefonene og ødela alt igjen i 2007. Noen hadde fått det for seg at programmering skulle være enkelt og for "alle", og nye språk og metoder ble utviklet med det som formål.

Resultatet ble katastrofalt, ifølge Corneliusen og Julin, for de mener at alt ble, i beste fall, gjennomsnittlig: Programkoden, hastigheten, programmererne, lederne og lønnen. Og så lurer folk på hvorfor smarttelefonbatteriet tømmes så raskt. Eller hvorfor firmaer dumper penger ut av vinduet ved å skrive programmer i dataverdenens svar på Duplo, og deretter kjører dem i skyen hvor de betaler per sekund.

Programmering er som å spille gitar: Man kan gjøre det i årevis uten å bli bedre enn godt under middels. For å bli virkelig god, må man stille spørsmålstegn ved alt. Og det er det denne boken prøver å gjøre: Istedenfor å tvinge leseren til å memorere tunge metoder og formler, så radbrekkes endel kompliserte problemer og settes sammen på en ny måte. Ikke fordi det er nødvendig, men fordi det er viktig å finne ut av hvordan ting virker. Hvis man først gjør det, påstår forfatterne, så blir selv det mest kompliserte enkelt. Innimellom blir de presenterte løsningene bedre enn det som allerede finnes der ute, og innimellom bare underholdende.

Det bør nevnes at boken inneholder mye ekte programkode i programmeringsspråkene C, Assembler og GLSL for arkitekturene ARM og Neon, Intel SSE2 og AVX2, og den litt obskure multikjerneprosessoren en gang kjent som Tilera TILE-Gx.

Click to watch video on YouTube Click to watch video on YouTube

Nils Liaaen Corneliusen

Corneliusen har programmert siden han fikk sin første datamaskin, en ZX81, i 1982. Han studerte og fikk en grad ved Universitetet i Oslo på 90-tallet, men fant fort ut at abstrakt kode var veien til den mørke siden. Han har skrevet høy-ytelseskode i 25 år for mange arkitekturer, og har også skrevet diverse artikler om hvordan kompliserte problemer kan løses på nye måter.

Sjur Julin

Julin trakk det korte strået når det gjaldt å finne en som kunne oversette og redigere Corneliusens uendelige tirader på engelsk til leselig norsk, og teste at koden i boken faktisk gjør noe fornuftig. Han har lang erfaring i programmering, både som Amiga-hacker og profesjonelt. Han har også lang erfaring med 3D-grafikk og -animasjon og har laget flere av illustrasjonene i boken.

Gratis greier

Kapittel 2: En tirade om prosessorer, språk og utviklingsmetoder
Kapittel 7: Forskning er vanskelig
Kapittel 15: En GPU-raytracer
Kapittel 17: En kopi og litt trigonometri
Kapittel 21: A Jilted Generation
Kapittel 23: Lisensinformasjon
Chapter 23: Appendix (Kun i den engelske versjonen.)

Real Programming Condensed: Et 10-siders sammendrag av boken (på engelsk). Publisert 9. Februar 2023.

Kildekode, bilder og videoer benyttet i boken. Inneholder også oppdateringer og korreksjoner siden publisering.

I pressen

Boken fikk lett underholdende (digital) pressedekning i 2023. Kode24.no, som vi mener er programmeringsverdenens svar på VG, publiserte flere artikler om temaet. Som alt som er forskjellig fra den gjeldende oppfatning, så ble det mye støy [abstrusegoose.com]. Vi oppsummerer debatten med å sitere Torstein Bae: "Man må være tolerant og akseptere at andre tar feil."

I forbindelse med 3-års jubileet delte vi ut virtuelle priser til to av artiklene. De er omtalt her: 9 February 2024: Real Programming Anniversary Awards

Senere oppdaget vi at både kode24.no og digi.no kaster bort gigantiske mengder energi. Hvem kunne ha gjettet det? Les om det her: 4 March 2024: Warriors of the Wasteland

Teknisk informasjon

Sider: 195
Format: Pocket
Trykk: Farger
Størrelse: A4 (210x297 mm)
ISBN: 9781716412042
Vekt: 644 gram
Utgivelsesdato: 9. Februar 2021

Ekte Programmering logo av Sjur Julin

Ekte Programmering Norwegian flag
American flag Real Programming
Ignorantus AS